Covid-19, News

Aerosols, de militante roze olifantjes die kunnen vliegen

Een praktische houvast voor mensen die willen weten wat Aerosols zijn en hoe ze ontstaan

oktober 3rd, 2020

Wat zijn aerosols en hoe ontstaan deze vliegende roze olifantjes?

Aerosols zijn geen magische wezens maar wel vliegende roze olifantjes. We hebben iedere dag met deze olifantjes te maken. Als je parfum ruikt, dat zijn aerosols. Als je iemands adem ruikt, dat zijn aerosols. Als je ventilator je verkoeling geeft, dat zijn aerosols. Als je deodorant gebruikt, dat zijn aerosols. Als je iemand rook ziet uitblazen, dat zijn aerosols. Als je een scheet ruikt, dat zijn aerosols.

Maar wat is een aerosol? Afgetrainde Roze Olifantjes

Wetenschappers gebruiken de term aerosol eigenlijk liever niet. Want de definitie van een aerosol kan uitgelegd worden als “a substance enclosed under pressure and released as a fine spray by means of a propellant gas“. Oftewel: “een stof die onder druk is ingesloten en door middel van een drijfgas als fijne nevel wordt afgegeven“. Lees: Je deodorant. Wat er in je deo busje zit is vloeibaar, maar zodra je op het knopje drukt wordt, vanwege de druk in het flesje, wordt deze vloeistof op hoge snelheid uit het flesje gespoten, waardoor het een nevel wordt.

Wetenschappers hebben het liever over “non-sedimenting droplets” of “droplet nuclei“. Sedimentation betekent zoveel als “landen”. Dat zijn dus druppeltjes die nooit landen. Ze blijven zweven. Aerosolen zijn dus kleine deeltjes die blijven zweven.

Zie een aerosol als een militant roze olifantje in gevechts-zweef-vliegtuig. Dat roze olifantje is er op uit om mensen te besmetten. Het liefst vliegt hij daarvoor je longen binnen. Zolang er genoeg “lift” ontstaat uit o.a. Thermiek is (opstijgende warme luchtbellen) zal een zweefvliegtuig vliegen. Dan moet de zweefvliegtuig wel licht genoeg zijn. Met een roze olifantje van grofweg 4,000 kilo in een zweefvliegtuig gaat dat niet echt lukken. Hoe wordt dat roze olifantje licht genoeg om aan te vallen?…

Hoe ontstaan aerosols? Afgetrainde Roze Olifantjes

Wist je dat 70% van het gewicht van een olifant bestaat uit water? 70% is 2,800 kilo! Dat roze olifantje weet dat ie snel moet afvallen en dat hij dat het snelst kan doen door zijn ‘water-gewicht’ (zoals echte kooivechters) kwijt te raken. Noot: Uit ‘betrouwbare’ bron (het RIVM) hebben wij vernomen dat roze olifantjes pas vliegen na 22:00 uur, Hahahaha! *Sarcasme hier*.

Een aerosol, net als onze roze olifantje, is zijn ‘water-gewicht’ kwijtgeraakt, waardoor deze licht genoeg is geworden om – onder de juiste omstandigheden – te kunnen zweven. Dat ‘water-gewicht’ is, in het geval van respiratoire virussen (Influenza en Sars-CoV-2), ook echt water. Om het specifieker te zeggen; Er zijn zoveel water moleculen los gekieperd van het virus deeltje dat ie zijn ballast kwijt is en licht genoeg is geworden om te zweven.

Evaporatie, het favoriete ‘water-dieet’ van ons roze olifantje

Evaporatie is een duur woord voor “verdampen”. Dat kennen we allemaal. Als je op moleculair niveau gaat kijken; Evaporatie is het – door trillingen – uit elkaar vliegen van watermoleculen, die anders aan elkaar waren bleven (waterstofverbindingen). Dat verdampen gebeurt uitsluitend aan de oppervlakte. Er zijn vier zaken die invloed hebben op de snelheid evaporatie (verdampen):

 1. Het toevoegen van energie (zoals warmte. Zie een ketel op het vuur);
 2. Turbulentie (zoals luchtverplaatsing. Zie de wind je kleren drogen, die aan de lijn hangen);.
 3. Het vergroten of verkleinen van de oppervlakte (Wat verdampt meer, een zwembad of een theekopje?);
 4. Luchtdruk (je doet een deksel op de pan tijdens het sudderen, toch?);

Oftewel; Wil je je kleren snel droog hebben? Blaas er met een föhn over (warmte en turbulentie), Hang ze buiten je raam als je met 120 KM/UUR over de snelweg rijdt (veel turbulentie). Waarom denk je dat je wasdroger rond draait en warme lucht blaast? JUIST; EVAPORATIE!

Met deze kennis besluit ons militant roze olifantje dat ie zo licht mogelijk, zo snel mogelijk wil worden. Hij plaatst daarom een hardloop machine in een hete maar droge sauna en gaat aan de slag. En zo valt het roze olifantje af, stapt in zijn gevechts-zweef-vliegtuig, en vliegt om 22:00 uur uit om uitsluitend café gasten, alcoholisten en nachtclubbers aan te vallen *Sarcasme hier*

De 1.5 meter druppel is roze olifant (infanterie), een aerosol een afgetrainde roze olifant bij de luchtmacht

Besef goed wat hierboven staat. Ieder roze olifantje kan je besmetten, binnen een straal van 1.5 meter. Een afgetrainde roze olifantje vliegt rond en kan dus veel meer mensen besmetten – ook over een grotere afstand dan 1.5 meter. Maar beide zijn roze olifantjes. En besef daarbij ook dat ik nog niet geschreven heb over de diverse ‘bommetjes’ die een roze olifantje bij zich kan hebben; corona-bommetjes, Influenza-bommetjes en rhino-bommetjes… Juist, dit geldt feitelijk voor alle respiratoire virussen. Een goed luchtverdedigingssysteem is daarom essentieel.

Hoe sneller de lucht (turbulentie) uit je mond komt, hoe meer van je adem verandert in een aerosol en dus blijft zweven. Nooit opgevallen dat je iemand’s adem meer ruikt als ie harder praat? Wist je dat een hoest 80 KM/UUR gaat en een nies 160 KM/UUR kan halen? Daarom wil het RIVM dat je in je elleboog hoest en niest. Waarom denk je dat er meer besmettingen zijn in de kerk? Omdat de mensen in een kerk zingen. Waarom denk je dat nachtclubs, van het kabinet, dicht moeten? Omdat door de harde muziek mensen harden gaan praten en zelfs soms moeten schreeuwen. Waarom denk je dat Hugo de Jonge en Mark Rutte tegen de spreek koren zeggen: “Je moet gewoon je bek houden“? JUIST: OMDAT ZIJ WETEN VAN AEROSOLEN. Ook logisch aangezien het RIVM hier in 2010 een studie naar heeft gedaan. Zie de studie hier.

Kunnen wij iets doen tegen een luchtmacht van vliegende roze olifantjes?

 1. ABSOLUUT! ER MOET GEWOON WEER WATER BIJ! (Luchtbevochtiging)
  Wij willen niet dat het roze olifantje kan vliegen dus gooien wij er weer water bij! In een vochtige ruimte kan hij niet aftrainen (verdampen). Zo simpel is het. Probeer jij eens je kleren snel te laten drogen in een kamer die vochtig is, met de deuren en ramen dicht. Gaat niet echt hé?
 2. ABSOLUUT! SCHIET ZE UIT DE LUCHT! (Ionisatie)
  Wij verdedigen wij ons tegen een luchtmacht van roze olifantjes met een eigen BUK-Raket systeem. Dat is wat ionisatie is, olifantjes uit de lucht schieten. Pas wel op; de uitlaat gassen van sommige BUK-Raket systemen zijn niet echt prettig voor de mensen die deze systemen bedienen. Dit “bijproduct” heet Ozon. Zorg dat jou BUK-Raket systeem geen ozon produceert.
 3. ABSOLUUT! GEEF ZE EEN ZONNESTEEK! (UV Licht)
  Roze Olifantjes zijn heel gevoelig voor zonlicht. Daarom vliegen deze roze olifantjes het liefst s’avonds rond – ook al betwijfelen wij dat ze wachten tot 22:00 uur – om mensen te besmetten. Zodra ons roze olifantje in een sterke zonlicht vliegt krijgt hij spontaan – en vrijwel meteen – een zonnesteek, gaat hij dood, en stort hij neer.
 4. ABSOLUUT! LOK ZE EEN GROOT NET BINNEN (HEPA Filters)
  Wij verdedigen ons tegen een luchtmacht van roze olifantjes door te zorgen dat ze in een groot net gezogen worden. Dat is wat een luchtreiniger feitelijk doet. Eenmaal in het net, blijven ze vastzitten en sterven ze.

Luchtbevochtiging helpt enorm. Wat niet kan opstijgen hoef je niet te bestrijden.

Het is eigenlijk heel simpel; hoe meer water moleculen er in de lucht zweven, hoe meer water moleculen je inademt. Als je vochtige lucht in ademt, adem je ook vochtige lucht uit. En zo, door de lucht te bevochtigen, gooien zorgen wij ervoor dat roze olifantjes niet kunnen zweven.

Heeft het bevochtigen van de lucht nog andere voordelen?

YES! YES! en YES!

 • Wat blijkt nou uit tal van wetenschappelijk studies? Roze olifantjes houden van droge lucht. Niet alleen zweven ze langer, ze leven langer! Er zijn een viertal theorieën waarom dit zo is. Deze zal ik je besparen. Maar het komt erop neer dat respiratoire virussen sneller inactiveren (duur woord voor “doodgaan”) bij een hoge luchtvochtigheid. Ieder jaar, in januari, hebben wij de meeste besmettingen met de griep. En wat denk je? januari is de maand met de laagste luchtvochtigheid en minste zon. januari is daarom de favoriete maand van de roze olifant.
 • Mensen hebben slijmvliezen (Mucosa), een natuurlijke barrière tegen virussen. Zie het als een ‘bunker’, gemaakt van slijm, tegen virussen. Hoe groter en sterker de ‘bunker’ hoe beter de bescherming. Slijm, zoals je weet, bevat water. Hoe meer water, hoe meer slijm, hoe dikker en sterker onze ‘bunker’. Ook daarom zijn wij in de winter meer vatbaar voor roze olifantjes. Door de lage luchtvochtigheid zijn onze ‘bunkers’ minder groot en sterk.

Verklaar de oorlog aan vliegende roze olifantjes!

7 reacties op “Aerosols, de militante roze olifantjes die kunnen vliegen

 1. Hans Lington zegt:

  Helder en toegankelijk geschreven.
  Wel een paar storende knoepers van fouten:
  de diverse ‘bommetjes’ wat een roze olifantje bij zich kan hebben?
  de diverse ‘bommetjes’ DIE een roze olifantje bij zich kan hebben.
  in een kamer wat vochtig is?
  in een kamer DIE vochtig is.
  Heb je bij Cruijff in de klas gezeten? *sarcasme hier*

 2. Inge van Vuure zegt:

  Hai Maurice, komt de link er nog van het RIVM onderzoek? Fijn om alles zo te lezen, bedankt. En niet zo belangrijk maar misschien toch fijn, je kan nog ff een t achter de d zetten in de zin: geld feitelijk voor alle… bij deel 1,5 meter druppel……(zeg het maar, vast over het hoofd gezien, ken het zelf ook)
  Groetjes Inge van Vuure

 3. edsard@bijdegelijk.com zegt:

  Beste Hans en Vuure,
  Hartelijk dank voor de correcties! Jullie kritiek op de taal- en schrijffouten is helemaal terecht. Helaas hebben wij geen ‘proof-reader’ die eerst alles doorneemt. Correcties blijven daarom altijd welkom!

 4. Christel Provaas zegt:

  In de haast en het enthousiasme is e.e.a. over het hoofd gezien, deze bijvoorbeeld:
  “We hebben iedere dag met deze olifantjes te maken hebben.” Hebben is dubbel.
  “Sedimentation betekend zoveel als “landen”. betekenT
  “Dat verdampen gebeurd uitsluitend aan de oppervlakte.” gebeurT
  “Blaas er met een Fohne over” föhn
  “Zodra onze roze olifantje in een sterke zonlicht vliegt” Zodra ons roze olifantje in sterk zonlicht vliegt

 5. Johannes zegt:

  We onderscheiden laminaire en turbulente luchtstromen. Ook bij een rustige ademhaling zal de lucht die door de luchtpijp via het strottenhoofd wordt uitgeademd beschreven kunnen worden als een turbulente stroming. Maar bij een hogere uitstroomsnelheid neemt de turbulentie toe. Turbulentie is de laterale verplaatsing (dwars op de stroming) van luchtdeeltjes die de menging bevordert. Dat begint al in de luchtpijp (die een ruw oppervlak heeft) en buiten het lichaam met de omgevingslucht. Maar turbulentie verbreedt ook het spectrum van vaste deeltjes die in de stroming worden meegevoerd. Hard praten en hoesten leidt dus niet alleen tot een verspreiding van virusdeeltjes over een grotere afstand, maar ook tot een breder spectrum van virusdeeltjes (grotere en kleinere).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SamenÉÉN

Ons initiatief heeft als primair doel het bieden van kosteneffectieve en efficiënte bescherming aan de 1,3 miljoen medewerkers

Oplossingen Voor Kinderopvang

Geselecteerde producten voor baby’s, peuters, kleuters, kinderen en pedagogische medewerkers. Voor gebruik in o.a. KDV, BSO en gastouder opvang.

Lees meer
Oplossingen Voor De Zorg

Geselecteerde producten voor ouderen, mensen met een beperking en zorgmedewerkers. Voor gebruik in o.a. verpleeghuizen en verzorgingstehuizen.

Lees meer
Oplossingen Voor Scholen

Geselecteerde producten voor leerlingen, studenten en leerkrachten. Voor gebruik in o.a. klaslokalen, collegezalen en gezamenlijke ruimtes.

Lees meer